For enden af regnbuen leger børnene i Thy

13.09.2017

I disse dage er der farver over feltet når temaugen "Mød en kunstner" danner optakt til årets aften for børn!

Der skal males med årstidens frugt og grønt, skabes fortællinger, synges farvede sange og laves skyggebilleder, når syv udvalgte kunstnere i løbet af uge 37 arbejder sammen med børn, pædagoger og lærere om at trække regnbuerne helt ind i klasselokalet eller børnehaven. Forløbet med kunstnerbesøg sigter ikke mod et bestemt resultat eller produkt, som fx en koncert, forestilling eller udstilling, men handler derimod om at engagere de deltagende børn og voksne i nogle anderledes aktiviteter og give inspiration til nye måder at arbejde med kultur og kreative processer i fremtiden.

Nye ansigter – ny inspiration

En af de kunstnere, der i år er blevet udtaget til projektet, er musiker og musikskolelærer Anna Vestergaard. Hun har komponeret og skrevet en regnbuesang, som skal med ud i dagtilbuddene i uge 37. Regnbuesangen er blevet indspillet professionelt, så deltagerne også efter uge 37 kan få glæde af sangen og bruge den i deres daglige musiske praksis.

De deltagende kunstnere har selv ansøgt om at være med i forløbet ud fra nogle forhåndsbestemte kriterier. Alle deres projekter tager derfor udgangspunkt i tanken om æstetiske læreprocesser, der aktivt inddrager børnene og giver dem en positiv oplevelse med musik, drama, billedkunst eller litteratur.

"Det er altid spændende at indgå i nye samarbejder, og i år har vi udfordret vores kontrolbehov ved at hyre seks kunstnere, vi ikke tidligere har arbejdet sammen med. Fælles for kunstnerne er, at de alle har en solid erfaring med kunst for børn, og at de er en del af Børns Møde Med Kunsten (BMMK), der støtter projekter mellem institutioner og kunstnere med tilknytning til Nordjylland. Den sidste, kunstner nr. 7, har været med i projektet 'Hele Vejen Rundt om Kunsten' og var bare så god, at vi blev nødt til at hyre hende igen," fortæller Marie Louise Klitgaard, koordinator for Kulturtjeneste Thy.

Regnbuebroer og farverige fortællinger
De kunstneriske løjer begynder i starten af uge 37, hvor de syv kunstnere fordeler sig mellem skoler og dagtilbud, og sammen med børnene trækker de en farvelade af aktiviteter efter sig. For enden af den ugelange regnbue finder man ikke en lille krukke guld, men derimod Thisted Kommunes børnekulturnat, som afrunder forløbet ved at indhylle Thisted by i musik, mystik og nordisk mytologi.

Børnekulturnatten byder bl.a. på den sagnomspundne regnbue Bifrost, der vil stråle i gaderne, mens det ellers velkendte Plantagehuset er forvandlet til Midgård, hvor et eventyrligt forhindringsløb vil betage alle besøgende menneskebørn. I løbet af aftenen kan man også se nogle af kunstprojekterne fra uge 37, der udstilles i Thisted Musikteater, ligesom man kan opleve Anna Vestergaards regnbuesang, høre Sigurd Barrett fortælle om nordiske guder - og en hel masse andet.

Et koncept med vokseværk
Missionen for aktiviteterne i uge 37 er at sætte et større fokus på æstetiske læreprocesser og børns møde med professionelle kunstnere. I 2016 gennemgik børnekulturnatten en udvikling, hvor konceptet spredte sig ud i ti dagtilbud og fem skoler – og i 2017 har konceptet fået både vokseværk og øget politisk opbakning. Derfor er målet nu, at alle institutioner og folkeskoler i Thisted Kommune kommer til at modtage et kunstnerbesøg i uge 37.

Der er fri tilmelding til uge 37-aktiviteterne for alle skoler og dagtilbud i kommunen. Selv om Kulturtjeneste Thy står for selve koordineringen af forløbene, er det kunstnerne og værterne, som i fælleskab beslutter, hvordan besøget giver bedst mulig mening for stedet og for børnene.

Yderligere information